Varför bildstöd?

Jag kanske är i en filterbubbla på mina sociala medier men tycker mig se mer och mer bildstöd där ute i skolvärlden. Så himla bra och viktigt!
Men varför ska vi egentligen använda bildstöd, eller visuellt stöd överhuvudtaget?

Visuellt stöd hjälper elever att bland annat förstå uppgifter, instruktioner, scheman, information och regler. Ett visuellt stöd kan ges i form av  till exempel fotografier, ritade bilder, diagram, tabeller och modeller. Genom att använda bilder så kan vi skapa associationsmöjligheter, använda flera uttrycksätt  och använder fler ingångar/kanaler än bara den verbala/muntliga.

En bild stannar kvar, en bild ger tid för språklig bearbetning, bilder kan förbereda för övergångar, en bild kan bygga självständighet och självkänsla genom att stärka och stötta förståelse och uttrycksförmåga och en bild är minnesstöd för ord och begrepp. När jag föreläser så brukar jag använda exemplet päron-perfid, om jag säger päron eller som nu när ni läser päron så får ni genast en visuell representation av ordet. Perfid däremot är ett ovanligare ord så där är det inte säkert att det blir någon visuell representation. För att underlätta kan jag då använda en bild av Vargen i Bamse och presentera tillsammans med ordet, ”perfid betyder elak, lömsk”, och på så vi underlätta en visuell representation som gör att ni lättare kommer ihåg och känner igen ordet.

Här kommer några gratis (!) resurser där du kan ladda ner och göra eget bildstöd:

bildstod.se
sclera.be
arasaac.org
papunet.net/svenska
opensymbols.org

+ Superhjälparna såklart som har fina ämnesskyltar och annat material gratis.

I Google så finns ett tillägg, Insert icons for slides, med tillägget kan du sedan enkelt lägga till bilder i dina Google presentationer.

Sen finns det ju flera resurser där man betalar för licens, själv använder jag framförallt Inprint3 från Symbolbruket. Andra bildstödsverktyg med licens är pictrogram.se, nilbild.se och PCS-bilder.

Har jag missat någon?
Vilket bildstödsprogram använder du?

/Julia